Το «Ελληνικό Χόλιγουντ» είναι εδώ

Παρακολούθησα χθες στο σινεμά την εξαιρετική ταινία «H Χαμένη Kόρη». Μια ταινία με τρεις υποψηφιότητες για Οσκαρ και βραβείο σεναρίου από το φημισμένο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Βενετίας. Με πρωταγωνίστρια την εξαιρετική και βραβευμένη με Οσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου, Ολίβια Κόλμαν. Αυτή η ταινία, την οποία και θα παρακολουθήσουν εκατομμύρια θεατές ανά τον κόσμο, γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στο πανέμορφο νησί των Σπετσών. Αξίζει να αναλογιστεί κανείς πόσο σημαντικό είναι αυτό τόσο για την κινηματογραφική βιομηχανία της Ελλάδας όσο και για το τουριστικό προϊόν της χώρας μας.

Δεν είναι όμως η μοναδική ταινία γυρισμένη στα όμορφα μέρη μας. Περίπου τρία χρόνια μετά τη λειτουργία του στην πράξη, το πρόγραμμα προσέλκυσης οπτικοακουστικών παραγωγών στην Ελλάδα κερδίζει το έδαφος και την αναγνωρισιμότητα που επιδιώκει, ως ένα από τα αποτελεσματικότερα αναπτυξιακά προγράμματα της πρόσφατης ελληνικής οικονομικής πολιτικής.
Η Ελλάδα έγινε ήδη, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ένας ελκυστικός τόπος για το γύρισμα ξένων ταινιών. Μεγάλες παραγωγές φτάνουν εδώ, προτιμώντας την από αντίστοιχες ευρωπαϊκές χώρες που υπήρξαν πρωτοπόρες στον τομέα αυτόν. Αυτή η μεγάλη επιτυχία πιστώνεται στον ΕΚΟΜΕ και στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την εξαιρετική και αποτελεσματική δουλειά τους τα τελευταία χρόνια.

O ΕΚΟΜΕ ειδικότερα, τρέχοντας τα προγράμματα cash rebate που προβλέπουν την επιστροφή έως και 40% των επιλέξιμων δαπανών σε όσους πραγματοποιούν κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα αλλά και το πρόγραμμα tax relief που προβλέπει φορολογική απαλλαγή ύψους 30% για επενδύσεις σε εγχώριες παραγωγές, έχει κάνει τη διαφορά. Ειδικότερα, με αυτόν τον τρόπο αλλά και με την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, η Ελλάδα έχει καταφέρει να προσελκύσει εκατοντάδες σημαντικές παραγωγές που αγγίζουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ επένδυσης τον χρόνο.

Γίνεται λοιπόν κατανοητό πως πίσω από τον όρο «Ελληνικό Χόλιγουντ» κρύβεται μια ολόκληρη βιομηχανία εν τη γενέσει της. Με σημαντικά οφέλη τόσο για τον κλάδο του κινηματογράφου στη χώρα μας όσο και για τον τουρισμό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τη δεκαετία του 1960 σημαντικές ταινίες βραβευμένες με Οσκαρ και όλες τους κλασσικές πλέον σήμερα, όπως «Ο Ζορμπάς», το «Ποτέ την Κυριακή» αλλά και τα «Κανόνια του Ναβαρόνε», γυρίστηκαν στη χώρα μας, έκαναν την Ελλάδα μόδα και την επέβαλαν ως παγκόσμιο τουριστικό προορισμό.

Σήμερα, λοιπόν, με πολύ περισσότερες δυνατότητες και εργαλεία συγκριτικά με τότε, είναι στο χέρι μας να γράψουμε με χρυσά γράμματα τη νεότερη ιστορία του κινηματογράφου και της κινηματογραφικής παραγωγής στη χώρα μας.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”

Μετάβαση στο περιεχόμενο