Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ ως πρότυπο ζωής

Θα αντιπροσωπεύει για πάντα τις αξίες του μόχθου, της αριστείας και της μόρφωσης και θα αποτελεί μια λαμπρή πρέσβειρα του ελληνισμού Γράφει ο Φώτης Καρύδας

Στην εποχή των influencers, των social media, των εξαντλητικά γρήγορων ρυθμών και της επιφανειακής προσέγγισης της ζωής, όλοι έχουμε ανάγκη από ανθρώπους-αληθινά πρότυπα. Να τα θαυμάζουμε και να γίνονται πηγή έμπνευσης ενός καλύτερου δικού μας εαυτού. Μέσα από τα κατορθώματα, τις ιδέες και τη συνολική στάση τους, να μας οδηγούν στη λήψη καλύτερων αποφάσεων για την ίδια τη ζωή μας. Ενα τέτοιο πρότυπο αποτελεί η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.

Η διαπρεπής βυζαντινολόγος υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρύτανης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, πρύτανης του Πανεπιστημίου της Ευρώπης, αλλά και πρόεδρος του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισµού Ζορζ Ποµπιντού-Μποµπούρ. Είναι τελικά πάνω απ’ όλα μια διεθνής Ελληνίδα. Μια γυναίκα αυτόφωτη, με ζωή κυριολεκτικά μυθιστορηματική, μια εξέχουσα ακαδημαϊκή προσωπικότητα της Ευρώπης.

«Αν διευθύνουν οι ανίκανοι, τότε φταίνε οι ικανοί». Ενα από τα πιο γνωστά αποφθέγματά της στο ίδιο πνεύμα με το «Να αγαπάς την ευθύνη…» του Καζαντζάκη, μας δείχνει ξεκάθαρα τον τρόπο σκέψης της και τη φιλοσοφία της για τη ζωή. Μια γυναίκα που ξεκίνησε από τον προσφυγικό Βύρωνα, μέσα από δυσκολίες και αντιξοότητες, και έφτασε να γίνει μια εξέχουσα διανοούμενη στην Πόλη του Φωτός. Αγαπώντας πάντα την ευθύνη και υιοθετώντας την αριστεία ως στάση ζωής. Προσπαθούσε συνεχώς να υπερβαίνει τον εαυτό της. Επιδίωκε καθημερινά να γίνεται καλύτερη και έτσι έφτασε στην κορυφή.

Είναι ζωτικής σημασίας πρότυπα και προσωπικότητες αυτού του βεληνεκούς και της ποιότητας να προβάλλονται περισσότερο στις μέρες μας. Ετσι θα έρθουν σε επαφή με το ξεχωριστό έργο και παράδειγμά τους το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας μας και ειδικότερα οι νεότερες γενιές. Είναι αδιανόητο οι νέοι άνθρωποι σήμερα να μεγαλώνουν θαυμάζοντας trappers με χυδαίους στίχους και influencers αμφιβόλου ποιότητας που μόνη τους πυξίδα έχουν το χρήμα και την εύκολη και επιφανειακή ζωή.

Η μεγάλη αυτή κυρία θα αντιπροσωπεύει για πάντα τις αξίες του μόχθου, της εργατικότητας, της αριστείας και της μόρφωσης και θα αποτελεί μια λαμπρή πρέσβειρα του ελληνισμού στα πέρατα του κόσμου. Στο χέρι μας είναι να προβάλλουμε περισσότερο τα αληθινά πρότυπα στη χώρα μας.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”

Μετάβαση στο περιεχόμενο